Mustafa Yesil Ilkogretim Okulu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Mustafa Yesil Ilkogretim Okulu

Mustafa Yesil Ilkogretim Okulu Forum Sitesine Hosgeldiniz
 
AnasayfaLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Gaziosmanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün Düzenlemiş Olduğu Öğretmenlerarası Futbol Turnuvasında Okulumuz Finalde Ş.Ö.Mustafa Gümüş İ.Ö.O.'nu 4-2 yenerek şampiyon olmuştur..

 

 DOĞU CEPHESİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
SerdarKilic
Tembel Öğrenci
Tembel Öğrenci
SerdarKilic


Mesaj Sayısı : 47
Kayıt tarihi : 08/05/09
Yaş : 37
Nerden : İstanbul

DOĞU CEPHESİ Empty
MesajKonu: DOĞU CEPHESİ   DOĞU CEPHESİ Icon_minitimeC.tesi 09 Mayıs 2009, 09:01

DOĞU CEPHESİ
Ermeni Devleti, Rusya'da Çarlık sisteminin yıkılıp yerine Sosyalist bir devlet kurulması üzerine 1918'de ortaya çıktı. Taşnak Partisi tarafından idare ediliyordu. Ermeniler, sınırlarımıza saldırıyor, Müslüman halka aşırı zulüm, haksızlık ve katliam yapıyordu. Bunun üzerine, TBMM Ermenilere karşı askeri harekete geçilmesine karar verdi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, İcra Heyeti'ne (Bakanlar Kuruluna) mütareke hükümlerine uyularak boşaltılan, "Elviye-i Selâse" (doğuda bulunan 3 ilimiz) Kars, Artvin ve Ardahan'ın tekrar geri alınması için gereğinin yapılması yolunda ayrıca yetki vermişti. Doğu Cephesi Komutanı Kâzım Karabekir Paşa 30 Mayıs ve 4 Haziran 1920 tarihinde Doğu'daki durum hakkında hükümete rapor verdi. Bu raporda; "Ermenilerin ilk fırsatta Erzurum'u dahi ellerine geçirmek için teşebbüslerde bulunacakları, Ermeni ordusuna karşı hâkim ve müsait bir vaziyet almanın zorunluluğu, Brest Litovsk ve Batum Antlaşması ile Türkiye'ye bırakılan Elviye-i Selâse'yi işgal etmek üzere harekete geçmenin gerekliliği" açıklanmış ve hükümetçe de bu durum uygun görülmüştü.
Taarruz için 7 Haziran'da emir verildi. Ancak, Sovyet Dışişleri Bakanının Ermenistan, İran ve Türkiye sınırlarının belirlenmesinde, Rus Sovyet Hükümeti'nin arabuluculuğu ile meselenin siyasi yollardan halledilmesinin mümkün olduğunu bildirmesi üzerine, ordunun taarruzu geciktirilmişti. Bu arada Ermenilerin, Türk topraklarına ve halkına karşı tecavüzü, Oltu'yu işgal etmeleri ve Gürcülerin de 25 Temmuz'da Artvin'i almaları üzerine, 28 Eylül 1920'de ordumuz taarruza geçti. 29 Eylül'de Sarıkamış, 30 Ekim'de Kars (15. Kolordu Kafkas Tümeni Komutanı Albay Halit Bey (Karsıalan) yönetiminde), 7 Kasım'da Gümrü geri alındı. Kesin barış antlaşması 2-3 Aralık gecesi imzalandı. Gümrü Barış Antlaşması, TBMM Hükümetinin imzaladığı ilk antlaşmaydı ve Misak-ı Milli'nin Doğu sınırlarını da kısmen belirliyordu
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
DOĞU CEPHESİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» Doğu'nun yıldızı parladı: 134-128
» TRAKYA CEPHESİ
» GÜNEY CEPHESİ
» URFA CEPHESİ
» ANTEP CEPHESİ

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Mustafa Yesil Ilkogretim Okulu :: ATATÜRK KÖŞESİ :: ******'ün Zaferleri-
Buraya geçin: